Permulaan

Politeknik Ungku Omar ditubuhkan pada tahun 1969 oleh Kementerian Pendidikan Malaysia, dibantu oleh UNESCO. Sebanyak RM24.5 juta diperuntukkan oleh United Nation Development Programme (UNDP). UNESCO ditugaskan dengan tanggungjawab merancang dan melaksanakan pembinaan politeknik di kawasan seluas 22.6 hektar di Dairy Road, Ipoh. Politeknik itu dinamakan sempena Profesor Allahyarham Dato‘ Ungku Omar Ahmad, sebagai penghargaan atas sumbangannya yang berharga kepada negara, terutamanya dalam bidang penyelidikan perubatan.

Pada mulanya, politeknik ini bertempat di Pusat Latihan Harian (DTC), bangunan Ipoh yang kemudian dikenali sebagai Maktab Perguruan Kinta. Untuk kumpulan pertama 300 pelajar, kuliah diadakan mulai 2 Jun 1969. Pada masa itu, tenaga kerja akademik terdiri daripada 28 orang pensyarah tempatan, yang dibantu oleh 14 sukarelawan dari Kanada, Amerika Syarikat, Jerman dan Jepun. Menjelang akhir tahun 1973, politeknik berpindah ke kampus barunya dan dirasmikan pada 10 Mei 1974 oleh Menteri Pendidikan ketika itu, Allahyarham Tun Abdul Razak bin Hussein.

Politeknik ini dibentuk untuk tujuan melatih lepasan sekolah, yang memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Vokasional Malaysia (SPMV) untuk menjadi juruteknik mahir dalam bidang kejuruteraan, pegawai eksekutif pertengahan dan separa profesional di khalayak ramai sektor dan juga sektor swasta.

Profesor Dato’ (Dr.) Ungku Omar bin Ahmad

Nama Allahyarham Profesor Dato’ (Dr.) Ungku Omar bin Ahmad diambil sebagai nama Politeknik demi mengenang jasa dan sumbangan beliau kepada negara dan bangsa terutamanya dalam bidang penyelidikan perubatan.

Pada peringkat permulaan, politeknik ini hanya mempunyai empat jabatan akademik, iaitu Jabatan Kejuruteraan Awam, Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Jabatan Perdagangan, yang menawarkan pelbagai program akademik di peringkat diploma dan sijil. Pada tahun 1972, Jabatan Kejuruteraan Laut dibentuk dan jabatan ini hanya menawarkan satu program akademik peringkat diploma. Pada 1 Mac 1999, dua unit akademik dinaik taraf sebagai jabatan. Unit Matematik dan Sains dinaik taraf sebagai Jabatan Matematik, Sains dan Komputer. Unit Bahasa dan Agama dinaik taraf sebagai Jabatan Pengajian Am.

Pada Januari 1999, Program Teknologi Maklumat ditawarkan untuk pertama kalinya di bawah Jabatan Kejuruteraan Elektrik. Pada bulan Julai 1999, penyelarasan Program Teknologi Maklumat diambil alih oleh Jabatan Matematik, Sains dan Komputer. Pada bulan Januari 2007, Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi mula menyelaraskan Program Teknologi Maklumat.

Menjelang akhir tahun 2007, Politeknik Ungku Omar telah menghasilkan seramai 50,822 graduan. Pada masa ini, banyak bekas pelajar kami berkhidmat di pelbagai sektor ekonomi, menyumbang kemahiran dan bakat mereka dalam proses pembinaan negara. Ini dimungkinkan oleh tenaga kerja staf akademik dan bukan akademik kami, yang kini berjumlah 790 orang.

Pada 1 September 1999, Maktab Perguruan Kinta menyerahkan kampusnya kepada Politeknik Ungku Omar. Kini, kampus ini dikenali sebagai Kampus B dan menempatkan Jabatan Perdagangan, Jabatan Pengajian Am, Unit Kokurikulum dan Unit Peperiksaan. Perluasan kawasan kampus sangat penting untuk memenuhi pengambilan pelajar yang semakin meningkat. Dijangkakan jumlah pelajar di Politeknik Ungku Omar akan mencapai 10,000 dalam masa terdekat.

Tun Haji Abdul Razak bin Dato' Hussein, Perdana Menteri Malaysia Ke-2

Tun Haji Abdul Razak bin Dato' Hussein, Menteri Pendidikan pada ketika itu, Merasmikan kampus baharu politeknik pada 10 Mei 1974